Magyarországon

Amikor a világ városai mesélnek


2008-ban, immár ötödik alkalommal indítja el a Veolia Environnement nemzetközi, a környezettudatos nevelést elősegítő kampányát 8-11 éves gyermekek számára „Amikor a világ városai mesélnek" címmel.

A 2008. évi rajzverseny témája

2008-ban a gyerekek feladata az volt, hogy bemutatassák mit mesélne a városuk, ha lehetősége lenne megszólalni. A város, amely harmoniában akar élni, nem csak a Földdel, de lakosaival is, és amely lehetőséget kíván teremteni egy jobb jövőre és szeretne lakosaira vigyázni, megóvni őket.

A program során a gyerekek személyesítették meg városaikat, mutatták be annak világát és tolmácsolták városuk vágyait, az álmait arról, hogyan képzeli el és valósítja majd meg elképzeléseit a nem túl távoli jövőben.

A gyerekek két rajzzal pályázhattak, amely szorosan kapcsolódott az általuk írt meséhez, melyben megosztották elképzelésüket a városukról a többi gyerekkel szerte a nagyvilágból.

A mesén keresztül a gyerekeknek lehetőségük nyílt bemutatni a várost, ahol jelenleg élnek, és elmondhatták hogyan tennék még érdekesebbé különböző nagy és különleges programokon keresztül a jövőben.

A mesét a város nevében kellett megírni.

A program partnerei és támogatói

UNESCO, UNESCO Egyesült Nemzetek Oktatás a Fenntartható Fejlődésért 10 éves programja (2005-2014), francia Nemzeti Bizottság az UNESCO-ért, UNESCO Iskola Projektek Egyesület, Air France KLM és az Accor Csoport.

A program magyarországi támogatói:

A Veolia Environnement környezetgazdálkodási ágazatai több mint tíz évvel ezelőtt, az 1990-es évek elején jelentek meg a hazai piacon. A cégcsoport csoport magyarországi érdekeltségei a Veolia Víz Zrt., amely víziközmű üzemeltetéssel, a SARPI Dorog Környezetvédelmi Kft., amely hulladékgazdálkodással, a Dalkia Energia Zrt., amely energetikai szolgáltatásokkal foglalkozik, valamint a tömegközlekedési ágazatban jelen lévő Veolia Transport Magyarország Kft.

A programban résztvevő országok

  • Afrika: Egyptom, Gabon, Nigéria, Kongói Demokratikus Köztársaság
  • Amerikai Egyesült Államok: Argentina, Brazilia, Csile, Kolombia, Egyesült Államok, Mexico, Venezuela,
  • Ázsia: Kína, Dél-Korea, egyesült Arab Emirátus, Ománi Szultánság,
  • Európa: Németország, Ausztria, Franciaország, Izland, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Cseh Köztársaság, Románia, Egyesült Királyság, Szlovákia,
  • Oceánia: Austrália, Mauricius, Új-Zéland

Ünnepélyes díjátadás Párizsban

Minden ország nyertes pályamunkáit elkészítő diákjai meghívást kaptak Párizsba a nemzetközi ünnepélyés díjátadásra, ahol találkozhatnak a többi résztvevő országot képviselő diákkal.

A rendezvény fénypontja „Amikor a világ városai mesélnek" című program nyertes pályamunkáiból összeállított kiállítás ünnepélyes megnyitója volt 2008. június 13-án.
A három napos program során a gyerekeknek lehetőségük volt részt venni különböző kulturális programokban, városnézésben és még sok más olyan programban, mely lehetőséget teremtett arra, hogy a gyerekek jobban megismerjék egymás kultúráját, azok sokszínűségét, különbözőségeit.